Monday, September 24, 2012

Never Lose Hope

0
9:21:00 PM
Assalamualaikum semua..
apa khabarkah? harap sihat-sihatlah hendaknya :)


andai diberi peluang untuk memperbetulkan kesilapan lalu, takkan saya sia-sia kan peluang itu..Allah saja Maha mengetahui bahawa tak ada sikit niat nak buat macam tu..tapi perkara dah berlaku..apa yang mampu buat adalah terus berdoa agar dia terbuka hati untuk memberi saya peluang..

zaman sekarang ni susah nak cari orang macam dia, tapi itulah orang kata tak ada rezeki, nak buat macam mana..tapi saya tak pernah putus berdoa agar keajaiban berlaku.. :)

uhuk! tak suka baca post saya janganlah baca yekk..ini ruangan saya so hak saya.

0 comments:

Thursday, September 20, 2012

This is how I feel

0
11:22:00 PM
Assalamualaikum everybody ;)
have a great day!
today i would like to tell what i feel right now ~
i'll just let the picture tell everything











done!

;)

REENMSARINA


0 comments:

Thursday, September 13, 2012

Oh why sobs sobs

1
11:25:00 PM
Assalamualaikum semua :)

erm, why??
biasalah dalam lumrah pasangan bercinta 'saya' mesti ada breakup!
kali ni entahlah..rasa dah serik nak bercinta dengan mana-mana jejaka yang saya curahkan segala kasih sayang..seolah-olah ia satu pembaziran sebab tak kekal lama,hmph.
tapi itulah, kekadang kecewa dengan sikap lelaki yang kita cintai ni..
jujurlah sebenarnya tak nak dengar pun ungkapan 'putus' dalam perhubungan yang terjalin..tapi apakan daya, benda dah pun berlaku..
lelaki selalu tinggalkan perempuan atas sebab-sebab :-
  1. kononnya perempuan itu terlalu baik untuk dia, kononnya dia jahat..tak sesuai..nonsense rasanya alasan tuu..why not kita saling melengkapi antara satu sama lain?? am i right?
  2. satu lagi alasan 'saya perlu fikirkan tentang hubungan kita'..then lelaki tersebut akan tinggalkan perempuan itu terkontang-kanting..tak salah rasanya kalau meluahkan apa yang terpendam..boleh perbaiki mana-mana yang silap..ini tidak, esok lusa dah ada perempuan lain..hmph.
  3. satu lagi alasan pulak, 'saya nak awak bahagia dengan orang yang akan buat awak bahagia'..ini alasan paling sentap! kalau korang nak tahu..sebenarnya kita akan bahagia dengan orang tuu..tapi sebenarnya orang tu tak nak bahagia dengan kita..atau mungkin dah bosan..
itulah serba sedikit tentang lelaki ni..yang kadang-kadang kita sendiri susah nak mengerti isi hati mereka...

sekian.


1 comments:

Wednesday, September 12, 2012

First Day & Last Day For Degree ~

2
8:27:00 PM
assalamualaikum wahai kalian semua :)

sihatkah anda?
alhamdulillah, saya pun sihat-sihat saja ;D

erm, here ada benda nak kongsi sikit pasal degree -.-"
setiap orang mesti ada cara tersendirikan...
okay!

Segi University, Kota Damansara
do you know the picture above?
haa, pada tanggal 10 September 2012 bersamaan hari Isnin lalu merupakan hari pertama saya bergelar sebagai pelajar Bachelor Mass Communication (HONS) di Segi University...and pada tanggal 11 September bersamaan hari Selasa iaitu hari kedua saya bergelar pelajar ijazah merupakah hari terkahir saya bergelar SEGian -.-'
why?
haa, mai cheq ceta..
kasi dalam point-point lah eh eh :-
  1. sepatutnya kita boleh drop credit kan kalau mana subject yang dah ambik masa diploma dulu..haa, dekat sini lain! hanya subject 1st year jer drop semua dan untuk yang seterusnya adalah wajib kena ambik biarpun ada subject yang dah pass..plus subject 1st year yang kena drop tu pulak banyak tak pernah belajar lagi, rugikan?? yes..saya rasa rugi sebab tak dapat belajar subject yang sepatutnya dimanfaatkan.
  2. okay, next! sebelum ni diploma dekat kolej islamik tetapi dekat segi ni pepahamlah kan macam mana..mooooooostly international students! senang cakap saya CULTURE SHOCK dekat situ..seriously memang tak biasa..nak pulak nak jumpa students melayu punyalah susah, bukan susah apa..sebab penampilan students melayu sendiri tak mengambarkan dia seorang Islam, maaflah kalau saya berkata sedemikian..sangat berbeza dengan kolej Islamik..nampak tak perbezaan kolej sekular dengan kolej Islam?? Nilai sendiri..
  3. laaaagi..biasalah dah nama pun kolej sekular kan! penyusunan schedule pun tak sesuai actually..sebab tak ada gab buat orang muslim nak solat..bukan tak ada gab ke apa, masa yang tinggal untuk solat Zohor, Asar dan Maghrib tuu adalah dalam 10 minit tinggal..agak-agak sempat ke nak kejar?? dengan surau yang agak jauh sedikit..so for me ianya tak sesuai..
erm, itulah antara sebab-sebab kenapa saya tak boleh nak teruskan di segi..but a very very very thank you to Segi University..ada sedikit kesedaran timbul bila masuk situ...thanks again!

buat masa sekarang ni sedang menunggu keputusan rayuan UPU yang hanya beberapa hari..andai kata, andai kata saya tidak mempunyai rezeki untuk sambung pengajian saya di ipta..maka keputusan saya akan kembali ke pangkuan Kolej Univeristi Islam Antarabangsa Selangor (KUIS)..hewhew ~

apa pun, doakanlah semoga saya mendapat tawaran IPTA, amin :)

terima kasih keranan sudi membaca post saya kali ini..
wassalam ~

2 comments:

Wednesday, September 5, 2012

Dear Degree

0
11:46:00 PM
assalamualaikum ~

oh my!

only left few days for the beginning of degree -.+'

dear Allah please make me stronger to accept this.

i'm not enough to be a good person.

#ehyeke

macam tak ada kena mengena.

sebenarnya takut sebab sorang-sorang.

sobs sobs sobs sobs



0 comments:

Perangai Manusia #FAKTA

0
11:33:00 PM
Assalamualaikum ~

hyep! apa khabar semua? harap-harap sihat walafiat lah semua..
saya disini adalah serba sedikit masalah yang mahu dicerita..
semoga jadi pengajaran buat kita..

haa! ni, korang semua mesti tahu perangai busuk manusia..
setiap manusia ni dalam hati dia ada perangai busuk hati bezanya yang reti jaga hati tu tak bisinglah..yang tak reti tu keja dia memang menyakitkan hati orang lain..betul tak?
sudah-sudahlah sesiapa yang ada perangai busuk hati ni, korang takkan kemana laa kalau terus macam ni..buat apa nak dengki-dengki dengan apa yang orang lain tak ada..apa kata anda berusaha untuk dapat apa yang anda mahukan..
satu lagi..janganlah jadi manusia yang suka melaga-laga orang..kenapa perlunya anda berbuat sedemikian?? rasa puas hati..hmph, susah diri sendiri jugak nanti..
insaflah yekk :)
saya ni bukan jenis pendendam, saya maafkan sesiapa yang buat salah sebab saya bukan siapa-siapa nak hukum orang :)

May Allah Bless You ~

wassalam




0 comments:

Monday, September 3, 2012

Copy Paste from ILuvIslam : Stop Searching for a Prince!

0
2:26:00 PM
Assalamualaikum semua..*suara serak-serak basah*

READ THIS!

Nowadays, there is a trend on Facebook/Twitter/blog/tumblr where people would talk about marriage; demanding a great, soleh husband/wife to enter the Jannah together and so on.
Looking at a positive side, I can't deny that it is good for us to have a perspective that a relationship between a man and a woman is a thousand way better with marriage - as all of us (Muslims) get the fact that marriage has more barakah and is a halal way to express love.
Furthermore, a successful marriage is a door to Jannah. I find that it is beautiful when it is said that if a woman is a man's key to paradise (by helping him to fulfill his deen with her through marriage and being an obedient wife), so, a man is a woman's door to Jannah. The key that opens the door - a husband and a wife need each other's help to get there, masya-Allah.
The Prophet Muhammad SAW said: ''The most perfect believer in faith is the one whose character is finest and who is kindest to his wife.'' (Tirmidhi and Nasa'i)
As a Muslim woman, I also want a great man to marry me - the man who lowers his gaze so that I become the only woman he sees, the man who preserved his heart for me, the man whose love will make me stronger - a gift from Allah, insya-Allah. Surely, I want him to encourage me to be closer to Allah in our baitul muslim; baitul dakwah.
But sisters, do you think that a prince of deen will marry you while you just sit in front of your laptop, busy updating your status about marrying a righteous man or sharing almost all of Irma Hasmie's marriage photos and saying how lucky she is to become a wife of a great man? Will a prince of deen look for you just because of your splendid poem about marriage, your 'surat-buat-calon-suami' entries or your 'menanti-bakal-imamku-dunia-akhirat' status? No.
And why do you focus on finding a righteous man (a prince of deen) only? Stop it. Don't let your imagination ruin yourself. There are many doors of Jannah so there are many ways to enter them. Don't just focus on one way (marriage). Be a righteous person first, prepare yourself. Devote yourself to Allah and when you stop searching for a prince and make Allah the King of your heart, He will help you to complete your fairy tale.
"I tell the boys and girls; Allah has already written the name of your spouses for you. What you need to work on is your relationship with Allah. He will send him/her to you when you're ready. It is only a matter of time." - Sheikh Mamdouh
For ladies, remember this - don't worry if you haven't found your life partner. Be a righteous woman not just because you want to marry a righteous man. Marry a righteous man not just because you want him to go with you to Jannah. You can attain Jannah with or without marriage. Now is the time for you be the one that can lead yourself there.
Take Maryam RA as an example. She never did get married but was still a righteous woman in the eye of Allah SWT. He says:
"And (the example of) Mary, the daughter of 'Imran, who guarded her chastity, so we blew into (her garment) through Our Angel, and she believed in the words of her Lord and His scriptures and was the devoutly obedient."
(Surah at-Tahrim, verse 12)
Pray and make du'a for the best, not just for life in dunya but also for hereafter. Ask Allah to forgive our sins, our parents' sins, our family's, teachers' and friends'. Don't forget to make du'a for our brothers and sisters in Palestine, Iraq, Syria, Afghanistan and Burma after every prayer.
And ask Allah to help ourselves to be among the righteous men.


0 comments:

Sunday, September 2, 2012

Talk To The Hand!

0
11:08:00 PM
Assalamualaikum...
Haaa...inilah masa nak luah isi hati ~

Beruntungnya menjadi lelaki sebab senang membasuh hati mereka dengan 'clorox', esok lusa boleh buboh warna lain kan! (isi tersirat, kalau faham, good!)

Beruntungnya menjadi lelaki sebab boleh jual 'ayat' atau 'beli' dengan wang ringgit kepada wanita...beruntungkannn!?

Haa..tahniah lah dah dapat buboh warna lain dalam hati tuu..terdetik rasa menyesal, terkilan..memang kau tak ambik kisah pun sebab dah ada orang boleh jadi macam yang kau nak tu kann...untung! 

Ceh! malas nak teruskan entry ni..SIKIT menyakitkan hati!

Nak cuba basuh pakai CLOROX jugak, tak lut gak pakai KARBAIT!

HAHAHA! the end~

0 comments:

Song In My Mind

Powered by Blogger.